martes, 21 de octubre de 2008

Què tenim en comú els que volen un tren i els que preferim un transport públic que arribi a tots els nuclis de població? Descontent

Arriben les opinions crítiques a la forma de fer de la Conselleria de Mobilitat per part dels que defensen el tren. A nosaltres no ens van convidar a la presentació, però els que si hi eren tampoc estan contents amb el que van veure.
Aquí tenim l'opinió, encertada de Llorenç Riera, petrer que treballa pel Diario de Mallorca (tot i que ell defensi el tren, i nosaltres un transport públic que arribi a tots els nuclis de població, estam d'acord amb el que diu). Per fi algú amb noms i cognoms diu les coses com són:

La locomotora del protagonismo

VOTE ESTA NOTICIA
Enviar
Imprimir
Aumentar el texto
Reducir el texto

LLORENÇ RIERA El fin de semana deja, todavía en pleno martes, un pesado lastre de gentes -entiéndase cargos públicos- dopados de afán de protagonismo difícil de asumir, vista su escasa justificación. Hablamos de lo que ayuntamientos y conselleria de Movilidad se han atrevido a llamar presentación de la línea de tren entre Manacor y Artà y (...)

La presentación de la prolongación del recorrido ferroviario entre Manacor y Artà nos ha dejado un poco en vía muerta, casi al borde del descarrilamiento emocional porque no hallamos justificación alguna para la hueca liturgia administrativa del sábado pasado en Sa Màniga de Cala Millor. En ella no se oficio nada desconocido, es más, se estimularon las incertidumbres y dudas que planean sobre un ferrocarril que añora hasta la obsesión su regreso natural al umbral del Llevant mallorquín.
Se ha reivindicado tanto y se ha prometido tanto el regreso del tren a Artà que probablemente urgía improvisar algo para tranquilizar al personal. A duras penas se habrá conseguido con el despliegue del mapa esquemático que las propias autoridades taparon con su abusiva presencia en el auditòrium de Cala Millor. Aún con el convenio ferroviario firmado entre manos, resulta muy difícil justificar la presentación de un trazado que calienta motores para su recuperación sin aclarar la forma en que el tren sorteará Manacor, si de verdad llegará a Cala Rajada o si tiene sentido el ramal de Porto Cristo. Podemos entender que políticos y técnicos siguen trabajando en ello, cosa que ya nos hacia presuponer nuestra benevolencia. Para ello no hacia falta una presentación que no responde a su denominación y que, eso si, ha puesto en evidencia los escollos, incertidumbres, discrepancias o intereses en choque existentes.

4 comentarios:

Anónimo dijo...

Vies verdes, no a aquesta destrucció absurda, no m'ho puc creure.

Joan Vicenç dijo...

Torna-m'hi torna-hi.

Al meu entendre a Mallorca són necessàries dues VIES VERDES: Les del tren i les dels passos biològics.

Les del tren poden ser també vies de comunicació entre espais agrícoles o silvestres no urbanitzats.

Els passos biològics són necessaris precisament per mor de la construcció de carreteres i autopistes de via ràpida per vehicles que circulen a gran velocitat i atropellen a moltes espècies d'aus, mamífers o insectes.

A més contaminen.


I és aquí on estic absolutament a favor de les vies verdes que representen les vies del tren. Mallorca és una terra que necessita una xarxa de comunicació ferroviària. Tant per proporció de territori com per sistema de vida sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

De fet ja la va tenir, encara en queden les rutes.

Per altra banda no comprenc els interessos que poden moure a una gent que es diu ecologista o progressista a lluitar contra aquest sistema de transport col·lectiu i tampoc em dona cap confiança que no donin la cara ni aquí ni de "cos present" per presentar la seva proposta.

Crec que ja vos ho vaig demanar una vegada: on éreu quan tantes mallorquines i mallorquins lluitàvem contra les autopistes den Matas.

un mallorca llevant dijo...

Vicenç, aquest concepte de vies de tren com a vies verdes no sé d'on l'has tret però resulta realment revolucionari, el tren és junt amb les autopistes les infraestructures més danyines i segregadores de qualsevol territori, una bona mostra la pots trobar al maresme, catalunya, amb desenes de morts cada any i amb gravissims problemes de separació i de comunicació que provoca, fins al punt que des de fan 50 anys s'està demanant la seva retirada, justa fa 6 mesos s'ha aprobat col.locar la via del tren junt amb l'autopista per minimitzar els seus efectes, el tren està vallat, per perillós! divideix el territori en dos, trenca els corredors naturals, trenca les continuitats de finques i pobles, hi ha casos evidents de pobles i ciutats que estan realment dividides i separades per vies de tren, per reflexionar.
El tren és una gran mitjà de transport però sols és viable quan uneix nuclis de població grans i compactes, i quan el fluxe entre ells és continuo o es vol fomentar, per aquesta raó entenem que el tram de Palma a Manacor era absolutament necessari, encara que amb unes màquinaria adecuada i no aquest carrilet... a més al passar majoritariament pel costat de la carretera es minimitzen els danys ecològics i de trencament del territori.
En el cas de llevant, no hi ha cap estudi que el pugui defensar, per dir més, no hi ha estudi d'impacte ambiental! ni de continuitats! ha estat una arma política d'aluguns interessos que ara s'ha de complir encara que els experts diguin que serà una lacra econòmica pel govern.
la poca densitat del territori, la seva dispersió i la impossibilitat de conectar nuclis importants de població la fan una abarració, per si no ha sabies es crearà una nova estació a Manacor que farà imposible arribar a palma en tren, per això es tenen previstos autobusos!
Creiem en un sistema de transport públic que utilitzi les infraestructures actual, que destrossi el monopoli actual de busos i es converteixi en un transport públic de veirtat, que s'adapti a les necessitats canviants d'un territori complex i canviant, que sigui flexible, que utilitzi les nove tecnologies per connectar zones poc comunicades, que ens permeti no agafar el cotxe privat, que no trenqui corredors i divideixi el territori, que no sigui una hipoteca financera pel govern, un transport públic de qualitat, eficaç com s'està fent a tota Europa. Perquè el govern nega i prohibeix als especialistes aquestes investigacions, aquestes comparacions!
El tren és una via verda! realment és un concepte absolutament revolucionari en el tema de mobilitat i d'això t'asseguro que en e bastant més que tú, al contrari el tren té el mateix impacte territorial que una autopista.
El tren crea punt d'interès molt concrets en el territori, estacions que es converteixen en zones on els especuladors fan l'Agost, comprova el que està passant en els trams actuals, un sistema flexible no ho provocaria perquè reperteix el trasnport per tota la comarca.
salutacions, i entre tots defensam la terra.
Salps el que gasta un tren buit!!!!! horroritza't!
salutacions Si vies verdes, però per les persones no per les Màquines! això si són arguments d'esquerra i ecologistes, els teus...

también mallorca llevant dijo...

Vicenç, como ya te comentó un compañero un sistema de trasnporte no sirve para qualquier circunstancia, y eso es lo que pasa en Llevant, es n territorio disperso y de posa densidad elementos esenciales para definir como absolutamente inapropiada la utilización del tren como meio de trasnporte eficaz y sostenible, como sabes ni llega a las zonas turisticas más pobladas, no se si sbes que para llegar a Palmatendras que ir en bu tal omo lo estan diseñando en estos momentos, de verdad no lo encuentras vergonzoso teniendo una estación de tren en Manacor?
La eficacia energética y los términos de sostenibilidad hace mucho años que ya no se caculan solo con la polución sino con el consumo enrgético, el consumo de territorio, con temas paisajísticos, con temas de mantenimiento, de rendimiento, de reciclaj de residuos, de consumo energético, sabes la energía que se necesita para mover un tren vacío con el pla de mobilitat prevé, no es dificil de imaginar, o?...etc, y el tren en las condiciones de Llevant es insostenible, el sistema viario en levante no sólo no está colapsado si está inutilizado este permite asumir un sistema inteligente de transporte público, utilizando las infraestructuras existente minimizado el impacto sobre el territorio.
Las vías del tren estan valladas a cada lado siendo una barrera infranqueable, una barrera ecológica mortal! siento decirte que los trenes actuales no son como que habíamos visto de jovenes, son máquinas mortales y tienen que ir muy bien protegidas, has ido a Palma en tren... las vallas impiden cualquier contacto entre los dos lados, por si fuera, aún peor, se tiene que construir una vias para camiones al lado de la vía para poder dar servicio a los tren y posibles avería y mantenimiento! empieza a imaginar el panorama
Casi todos los ruces se hacen elevados, con puente, ve imaginando... y los pasos a nivel son muy, pero muy peligrosos.
Me sorprende casi me decepcina que después de luchar durante tantos años para abrir camino, derribando vallas me digas "Les vies del tren, a l'àmbit del territori de Mallorca, no fragmenten més el territori que la seva parcel·lació de propietats i disseny viari ja ha provocat." spongo que no has entendido que vallas de 2m a cada lado cierran las vía, sino es así no entiendo muchas de las luchas de años y que en este blog reflejais muy bien.
Hablas del tren como garania de reducción de circulaciones en las carreters de levante, estas tan seguro?! los estudios no dicen esto, piensa en el día de hoy y dime habrías cogido el coche hoy?... cuanta gente conoces que defiende el tren vive en Manacor y trabaja en Palma y vaya en tren?!?!? a algunos les tiene que caer la cara de verguenza y esto que defendemos esta linea, la creemos esencia en la mobilidad en Mallorca, pero con más frecuencia, mejores locomotoras y mejores vías para aumentar l velocidad, eso si es una buena inversión, pero la línea de Llevant! NO.

Sobre las vías verdes sólo tienes que podenr "vías verdes" engoogle más de 1700KM!! de líneas como la de levante donde el ten s hvuelto un sistema de transporte obsoleta y ineficiente y se han convertido en vís que estruturan el territorio, permiten la conexión, el conocimiento, el turismo de calidad (no quiero decir rico!) permite un desarrollo sostenible y la eucacón en e coocimiento y el respeto, conocer el territorio a pie, en bici, a caballo, sentirlo y vivirlo, no entiende e territorio como un cuadro o quizás como un zoo para turistas.
http://www.viasverdes.com/ViasVerdes

Gracias por escuchar, gracias por reflexionar, gracias por dialogar, gracias por intentar defender la tierra, esperamos que tú también seas un mallorca llevant, porque mallorca llevnt somos todos, sin normbre, sin apellidos, sin caras, sin líderes, sin protagonistas, estos tienen que ser los políticos los que votamos y tienen que defender los interees de todos, a ver si lo hacemos entender, tieneque ser tan difícil.
Compañero, a verdad, deseo que entre todos podamos hacer entender que necesitamos un transporte público de calidad y moderno, lo conseguiremos? Seguro que no callaremos.
Un saludo