sábado, 27 de diciembre de 2008
Autovies no. Tren no. Transport públic arreu si.
El Govern, concretament la Conselleria de Mobilitat liderada pel PSM, aposta per invertir la major part dels doblers públics per un tren que només arriba a 4 nuclis de població: Artà, Son Servera, Son Carrió i Sant Llorenç. El tren arriba a Manacor, però no arriba a Palma. El tren no connecta amb el tren que hi ha ara a Manacor.
Pensant que el tren no serà suficient per descongestionar una carretera que per res està congestionada, el Consell de Mallorca (PSOE - BLOC) anuncia construir una autovia de Manacor a Sant Llorenç, perquè així hi podran circular més cotxes. El tren no era per evitar més cotxes? Què és el que no funciona aquí? Podríem viure en un país més inconsistent?
I mentre, els deures sense fer. A cap partit politic, ni del Govern ni de l'oposició se li ha ocorregut fer un estudi exhaustiu de les necessitats de mobilitat de l'illa de Mallorca, de tots els nuclis de població i de totes les persones que viuen en aquesta illa.
Sembla que l'important per els partits que ens governen és anunciar destrucció: destrucció del paissatge rural i de les explotacions agràries, d'un tren que dividirà el territori en dues parts i més destrucció de finques rústiques per convertir carreteres de dos carrils, amb carreteres de 4 carrils més dos carrils més de serveis.
Això és intolerable. Exigim un Pla de Mobilitat exhaustiu, seriós, rigurós, respectuós i innovadors. Basta d'infrastructures, volem serveis que aprofitin les infrastructures que ja tenim per proporcionar als habitants d'aquesta illa un transport públic de qualitat, eficient, ràpid, i que arribi arreu, el qual ens permeti tenir una vida sense cotxes i sense carnet de conduir. Ni el tren (pensat amb un gran parking) ni les autovies, ens asseguren un transport públic digne.
sábado, 20 de diciembre de 2008
Un tren que no sap informar, com pot progressar?
Nicole Fraysse. Cala Rajada.
Transporte en Mallorca
Quisiera denunciar la poca seriedad de los servicios de transportes de Mallorca. Ya son varios días que intento saber qué servicios mínimos de trenes y buses existirán el día 25 de diciembre para ir de Manacor a Palma. Acabo de llamar ahora mismo y aún no saben nada. "Seguramente habrá, pero no se sabe".Hasta el lunes no se sabrá. Me parece vergonzoso. Y si miran la página web de SFM verá que los horarios indicados se terminan en junio. Creo que una Mallorca moderna se merece unos servicios menos tercermundistas.
domingo, 14 de diciembre de 2008
Tram tren per la superfície de l'avinguda del Ferrocarril a Manacor
La publicació sensacionalista "De Franc" mostra allò que la gent es nega a veure: com hauria de ser el trem tran dins Manacor seguint tota la lògica del projecte (pàgina 3).
Aquest troç no està contemplat dins l'actual projecte, les al.legacions del qual acaben dia 18 de desembre.
Aquest és el motiu pel qual fan un tren que no enllaça amb l'actual estació de Manacor. Perquè fer passar un tren pel passeig preferit dels Manacorins és una aberració a la tranquil.litat d'aquesta capital de comarca. I el tren robaria al poble l'únic passeig on la gent va a caminar. De fet, el Passeig del Ferrocarril és popularment conegut com el "camí del colesterol".
Què és millor, que el tren robi als manacorins l'únic passeig que tenen per poder caminar tranquil.lament a peu, a un poble-ciutat que lidera el nombre de cotxes per habitant d'Europa? Aturar el tren a més de 1,5 Km de l'actual estació? O fer voltar el tren per foravila, expropiant així una altra vegada, després de la ronda de circumvalació, als pocs pagesos que queden a la zona?
El debat està servit, i tot per la cobardia de no voler plantejar un transport públic eficient i respectuós amb la zona on vivim. Aquesta serà la segona batalla d'aquest tren irresponsable condemnat al fracàs. La tercera batalla, si arriba, serà el trajecte d'Artà a Cala Ratjada, que tampoc està contemplat en el projecte que s'ha presentat.
miércoles, 10 de diciembre de 2008
Un bus eléctrico con vocación de Taxi para fomentar el transporte público
martes, 9 de diciembre de 2008
Diàleg asincrònic amb Miquel Piris: que passi un pic cada hora no és cap consol, és una vergonya
Gastar-se tants de doblers perquè com a molt passi un pic l'hora, que serà més, és una vergonya.
Miquel Piris escriu: "El problema és que el plànol que et donen és del 2004 i correspon a un projecte del govern de Jaume Matas en el qual no s'aprofitava l'antic traçat ara en desús. Res a veure, per tant, amb el que vol fer l'actual govern. O sigui, que les persones que aquests dies han pensat que els podien expropiar basant-se en aquesta informació caducada, ho han passat malament de bades. Des de la Conselleria de Mobilitat m'asseguren que ni tan sols hi ha descrit el corredor per on podrien passar les futures vies que tal volta algun dia uniran Artà i Cala Rajada (un corredor de 200 metres d'ampla que, a l'hora de la veritat, queda reduït a 10). A més, primer hauran d'aconseguir treure el tren de Manacor on la ciutat ha engolit l'espai de les antigues vies tapant-les de ciment, convertint-les en passeig."
Per on passarà finalment el tren per arribar a Cala Ratjada?
Per què el tren no arriba a l'antiga estació de Manacor? Bé que no és problema perquè el Govern decideixi reobrir la via fent una estació provisional.
Miquel Piris diu: "Vos seré sincer: si jo fos propietari d'una finca on pogués fer una casa (pura i dura ficció) i el tren m'ho impedís, també em posaria frenètic."
A nosaltres el que ens posa frenètics és que tudin tants de doblers amb un tren que no duu enlloc i pel qual no hi ha cap estudi de mobilitat que ho justifiqui. L'antic traçat no és justificació suficient per desenvolupar unes infrastructures que tuden el paisatge i que no arriben ni al 70% de la població de Llevant perquè ho emprin. I encara manco justificat està si no es pot arribar a Palma en tren. Això és el gran vandalisme, caciquisme i incompetència d'aquest govern, i de tots el que haveu demanat un tren i que ara ni tan sols sou prou valent per fer-ne les pertinents al.legacions perquè arribi a la mar i a Palma.
Vocació de fracàs
- Cada quant de temps passarà el tren per Llevant? Quina frequència tendrà exactament?
- Quins horaris tendrà de dia i quins tendrà de nit?
- Qui agafarà el tren en els horaris que passi?
- Quant de temps exactament es tardarà d'Artà a Manacor? Quant de temps per fer el transpord a l'altre estació? O és que no hi haurà transbord a l'altre estació, i com be diu un que comenta la notícia s'haurà de fer a peu o en bicicleta?
- Què costarà el bitllet de tren d'Artà a Manacor?
- S'haurà de comprar un altre bitllet de Manacor a Inca, a Sineu, o a Palma?
- Què passa si perds el tren cap a Palma per culpa del transbord?
- Quant de temps t'hauràs d'esperar esperant el proper temps.
domingo, 7 de diciembre de 2008
La gran voltera de Sa Cova de Sant Llorenç
Si vos fixau hi ha un camí de reposició que xapa foravila. I els camions de Sa Cova, que ara surten a la carretera hauran de sortir per la rotonda quesito de dins el poble.
Una altra gran barbaritat que les grans infrastructures fan al territori.
sábado, 6 de diciembre de 2008
Nova estació de Manacor poc detallada
Aquest és una imatge del projecte de l'estació de Manacor. Sa veritat és que el projecte sembla estar molt poc detallat. No entenem si es deixa un pas futur perquè les vies continuin a l'actual estació de Manacor, o si ja ho deixin perquè mai s'hi pugui unir i mai des de Llevant poguem arribar a Palma en tren.
miércoles, 3 de diciembre de 2008
El GOB fa al.legacions al projecte de tren Artà - Manacor
Un transport és sostenible en relació entre passatgers i energia que necessita per transportar-los i l'energia que es necessita per construir-lo. Aquesta relació ningú la fa pública!
martes, 2 de diciembre de 2008
Desmenuzando el proyecto del tren
Nos hemos repartido entre unos cuantos fotografiar, al estilo James Bond 007 el proyecto del tren Manacor Artà. Vamos a ir publicando aquellos puntos que más nos chocan.
Empecemos por Manacor.
Por todos es sabido, ya que el proyecto es público y en fase de exposición pública. que en Manacor se hará una nueva estación no se sabe si definitiva (ya que según el plan ferroviario en Manacor tiene que haber dos estaciones) o provisional (como todo lo que se hace en esta isla egocéntrica).
La duda viene al preguntarnos:
¿Cómo iremos de unas estación a otra para hacer transbordo? ¿Andando?
O es que ¿acabaremos llegando a Palma en autobus?
Pero ¿Y si nuestro destino es el mercat de Sineu los miércoles o el mercat de Inca los jueves y venimos de Artà, cómo llegamos desde esta nueva estación hasta el destino final?
Dudas, dudas, dudas. ¿Alguien las puede resolever?
lunes, 1 de diciembre de 2008
Error, casualitat, favors?
En aquesta terra la terra acaba sent pura mercaderia: especulació, expropiacions, compra-venda per a urbanitzacions. El sol rústic fa 20 anys que ha deixat de tenir valor. No té valor ni el més mínim respecte per part de ningú. La terra només te valor si es pot construir o expropiar. Hi ha gent que està contenta que li expropiin les finques per fer carreteres o trens. Uns perquè el petit tros que tenen tammateix no té cap altre valor, i és invendible perquè no arriba als 14.000 m2 mínim per construir; els altres perquè els hi vallaran, a canvi d'un petit troç, una finca gran, i els altres han de claudicar i cedir, amb l'única esperança que el que els hi donin sigui suficient per poder començar la vida en un altre indret, no sé si d'aquesta illa o d'aquest món.
És així de trist: uns desitgen vendre, altres es deixen comprar, altres aconsegueixen negociar més enllà dels límits establerts i altres claudiquen sota la mirada amenaçadorament aberrant i mandatària de L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. Els propietaris poden fer el gran negoci o ser expol.liats, dependrà dels interessos i anhels de cada un.
El Govern no trabajará más con la empresa que cometió el «grave error» de las expropiaciones
C. ROIG
El director general d'Obres Públiques, Antoni Armengol, anunció ayer que el Govern no seguirá trabajando con la empresa Apia XXI, que fue la que redactó el proyecto de la autovía al aeropuerto y cometió el «grave error» de las expropiaciones. Por este fallo, ahora Empresas Matutes tiene que devolver al Ejecutivo autonómico casi 2,2 millones de euros y el senador Pere Torres, Casetes, 400.000.
Actualmente Apia XXI seguía trabajando para la Conselleria en el arreglo del drenaje de la autovía al aeropuerto pese a que la Plataforma Antiautopista ya había reclamado en alguna ocasión que no la se contratara más. «Defendíamos que son profesionales y tienen mucho prestigio, además de que trabajan para todos los colores políticos y conocen perfectamente el proyecto de la autovía al aeropuerto, por lo que eran los mejores también para hacer los drenajes», expresó Armengol, que indicó que ha llegado un punto en el que no se puede confiar más en ellos. «No podemos continuar con esta equivocación», dijo el director general, que indicó que no se rescindirá ningún contrato ni se reclamará ningún dinero, pero no se seguirá contando con ellos para continuar con las fases más avanzadas del drenaje. Ahora este proyecto lo redactará la dirección general y pedirá un asesoramiento técnico puntual en todo lo que necesiten. «Es un error muy grave y aunque cualquiera se puede equivocar ellos pusieron que las parcelas del señor Torres y del señor Matutes son urbanas», expresó el director general.
Desde el Govern se ha iniciado una investigación de todos los expedientes de expropiación para saber si hay más fallos, aunque en principio parece un «caso aislado y puntual». El error se detectó al hacer la valoración de las fincas de Matutes, porque sus representantes pidieron que se les pagara con precio de urbano. «Les dijimos que era urbanizable y entonces ellos nos expusieron el tema de Casetes y nos dimos cuenta de nuestro un error, un error inconsciente», explicó Armengol, que indicó que no aceptaron la exigencia de la familia Matutes de que se les pagaran 150 euros el m2. El Govern ya está preparando la documentación para remitir al Juzgado de Instrucción nº 1, que está investigando el pago de estos suelos de los Matutes como urbanos. Armengol indicó que no le gusta hablar de casos particulares, pero indicó que Matutes ha utilizado técnicas «políticas» para negociar su mutuo acuerdo al convocar una rueda de prensa.
El director general indicó que desde el Govern están las 24 horas disponibles para que Empresas Matutes acuda a firmar los mutuos acuerdos de expropiación de las tres fincas rústicas, por las que tiene que retornar 1,9 millones. Si no están de acuerdo con la devolución del dinero siempre pueden recurrir al jurado provincial y más tarde interponer un recurso contencioso administrativo. Armengol no quiso pronunciarse sobre si pudo haber trato de favor del Govern del PP al pagar tres fincas de Matutes que siempre han sido rústicas a precio de urbano en el depósito previo. «Lo que es cierto es que no hay ninguna duda de que son rústicas y no puede haber confusión como con Can Bonafé o como la de Casetes», dijo Armengol, que no quiere hacer más valoraciones porque se está investigando penalmente.